Fă ceea ce voiești, aceasta este toată legea.
Dragostea este legea, dragostea sub voință.

Liber Libræ sub figurâ XXX – Cartea echilibrului

Un curs elementar despre moralitatea potrivită unui omul obișnuit.

A∴A∴ Publicație în Clasa B

 • Află mai întâi – O, cel care aspiră la vechiul nostru Ordin – că Echilibrul este baza Lucrării. Dacă nu ai o bază sigură, unde vei sta să dirijezi forțele Naturii?
 1. Știți atunci că, pe măsură ce omul se naște în această lume, în mijlocul întunericului materiei și al luptei forțelor de luptă; la fel și primul său efort trebuie să fie, să caute Lumina prin reconcilierea lor
 2. Atunci când vei avea încercări și necazuri, bucură-te din pricina lor, căci în ele este Puterea și prin mijloacele lor este o cale deschisă către Lumina respectivă.
 3. Cum ar trebui să fie altfel, omule, a cărui viață nu este decât o zi în Eternitate, o picătură în Oceanul timpului; cum, unde nu au fost multe Încercări, ați putea să vă curățați sufletul de zgura pământului? Dar viaţa înaltei societăţi este plină de pericole și dificultăți; oare nu a fost așa dintotdeauna cu Înțelepții și Hierofanii din trecut? Au fost persecutați și ocărâți, au fost chinuiți de oameni; totuși prin aceasta a crescut și Gloria lor.
 4. Așadar bucură-te, O Inițiatule, cu cât încercarea ta este mai mare, cu atât și Triumful tău. Când oamenii te vor ocărî și vor vorbi împotriva ta falsuri, nu a spus Maestrul: “Binecuvântat ești tu!”?
 5. Cu toate acestea, o, aspirantule, lasă-ți victoriile să nu îți aducă Vanitate, căci odată cu creșterea Cunoașterii ar trebui să crească Înțelepciunea. Cine cunoaște puțin, crede că știe multe; dar cel care știe multe a învățat propria sa ignoranță. Ai văzut tu un om înțelept în propria sa concepție? Există mai multe speranțe de la un nebun, decât de la el.
 6. Nu te grăbi să-i condamni pe alții; de unde știi că în locul lor, ai fi putut rezista tentației? Și chiar de ar fi fost așa, de ce să disprețuiești pe cel care este mai slab decât tine?
 7. Prin urmare, Tu care dorești Daruri Magice, fii sigur că sufletul tău este ferm și neabătut; căci prin măgulirea slăbiciunilor tale, Cei Slabi vor câștiga putere asupra ta. Umilește-te înaintea Sinelui tău, dar nu te teme nici de om, nici de spirit. Frica este eșecul și înaintașul eșecului, iar curajul este începutul virtuții.
 8. Prin urmare, nu te teme de Spirite, ci fi ferm și curtenitor cu ei; căci nu ai dreptul să-i disprețuiești sau să-i ponegrești; căci și acest lucru te poate duce la rătăcire. Poruncește-le și alungă-i, blestemă-i după Marile Nume, dacă este nevoie; dar nu-i batjocori sau ponegri, căci cu siguranță vei fi dus în eroare.
 9. Un om este ceea ce își face el însuși în limitele fixate de destinul său moștenit; el este o parte a omenirii; acțiunile sale afectează nu numai ceea ce s-a numit el însuși, ci și întregul univers.
 10. Venerați și nu neglijați corpul fizic care este legătura voastră temporară cu lumea exterioară și materială. Așadar, lăsați-vă Echilibrul mental să fie deasupra tulburărilor evenimentelor materiale; întărește și controlează pasiunile animalice, disciplinează emoțiile și rațiunea, hrănește Aspirațiile Superioare.
 11. Fă bine altora pentru binele lor, nu pentru răsplată, nu pentru recunoștința lor, nu pentru simpatie. Dacă ești generos, nu vei dori mult ca urechile tale să fie gâdilate de expresii de recunoștință.
 12. Amintește-ți că forța dezechilibrată este dăunătoare; că severitatea dezechilibrată nu este decât cruzime și opresiune; dar de asemenea, mila dezechilibrată nu este decât slăbiciune, care ar permite și ar sprijini Nefastul. Acționează cu pasiune; gândește rațional; fii tu Însuți.
 13. Adevăratul ritual are la fel de multă acțiune ca și cuvântul; este Voință.
 14. Amintește-ți că acest pământ nu este decât un atom din univers și că tu ești doar un atom al acestuia, și dacă chiar ai putea deveni Zeul acestui pământ, pe care te-ai târât și ai mișunat, până și atunci nu vei fi decât un atom, printre mulți alții.
 15. Cu toate acestea, aveți cel mai mare respect de sine și, în acest scop, nu păcătui împotriva ta. Păcatul care nu poate fi iertat este să respingi cu bună știință și voință adevărul, să te temi de cunoaștere, ca nu cumva această cunoaștere să se apropie de prejudecățile tale.
 16. Pentru a obține Puterea Magică, învață să controlezi gândirea; admite doar acele idei care sunt în armonie cu finalul dorit și nu orice Idee rătăcită și contradictorie care se prezintă de la sine.
 17. Gândirea fixă este un mijloc spre sfârșit. Prin urmare, acordați atenție puterii gândirii tăcute și meditației. Actul material nu este decât expresia exterioară a gândului tău și de aceea s-a spus că “gândul nesăbuinței este păcatul”. Gândirea este începutul acțiunii și, dacă un gând întâmplător produce mult efect, ce nu poate face gândirea fixă?
 18. De aceea, așa cum sa spus deja, stabiliți-vă ferm în echilibrul forțelor, în centrul Crucii Elementelor, acea Cruce din centrul căreia Cuvântul Creativ a emis în nașterea Universului.
 19. De aceea, fii prompt și activ ca Sylphs, dar evită frivolitatea și capriciul; fii energic și puternic întocmai Salamandrelor, dar evită iritarea și ferocitatea; fii flexibil și atent la imagini precum Undines, dar evită inactivitatea și variabilitatea; fii laborios și răbdător precum Gnomii, dar evită grosolănia și avariția.
 20. Așadar, vei dezvolta treptat puterile sufletului tău și te vei pregăti pentru a comanda Spiritele elementelor. Căci dacă tu vei invoca Gnomii să satisfacă avariția ta, nu îi vei mai stăpâni, ci ei o să te stăpânească. Ai abuza de ființele pure din pădure și munți, pentru a-ți umple cuferele și pentru a-ți satisface foamea de Aur? Ți-ai corupe Spiritele de Foc Viu pentru a-ți sluji mânia și ura? Ai încălca puritatea Sufletelor Apelor pentru a-ți împlini pofta de depravare? Ai forța Spiritele Brizei de Seară să-ți slujească țicneala și capriciul? Cu astfel de dorințe, nu poți decât să atragi pe cei Slabi, nu pe cei puternici și, în acest caz, cei Slabi vor avea putere asupra ta.
 21. În adevărata religie nu există nicio sectă, deci ai grijă să nu hulești numele prin care altul îl cunoaște pe Zeul său; căci dacă faci acest lucru întru Jupiter, vei huli pe יהוה și întru Osiris pe יהשוה. Întreabă și vei afla! Caută și vei găsi! Bate, și îți va fi deschis!